En katt kan leva i kan leva 15-20 år, om den blir väl omhändertagen. Olika raser har också olika levnadsålder. Det finns katter som blivit upp emot 30 år, men detta är väldigt sällsynt. Katten är beroende av sin ägare hela livet, den ser på sin ägare som den en gång såg kattmamman, som den som ger den mat, värme och trygghet.
En katthona kan para sig med flera hanar under löpperioden, och kan därför få en kull med helt olika färger på kattungarna. Katthonan är dräktig i nio veckor och kattungarna är blinda och döva när de föds. Under de tre till fyra första veckorna är de helt beroende av kattmamman, som förser dem med näring och håller dem rena. Vid 10 dagars ålder öppnar kattungarna ögonen och vid tre veckor kan de stå på sina små ben, höra och se. När kattungarna blivit fyra veckor kan de börja äta fast föda och vid sju veckor kan de springa, hoppa och klättra.
Tamkattens historia
Utvecklingen från den afrikanska vildkatten till dagens många olika kattraser och typer av katter tog ungefär 4000 år. De första tama katterna förekom i Egypten för 3500 år sedan och användes då för att hålla råttor och möss borta. Man började så småningom betrakta katten som ett heligt djur och den som dödade en katt fick ett strängt straff. När en katt dog fick ägarna sorg och man balsamerade katten och förde den till kattguden Basts tempel.
Handelsmän tog med sig katter från Egypten till Italien och den spred sig vidare genom Europa och nådde England på 900-talet. Dessa första katter i Europa var korthårskatter. De långhåriga kattraserna tror man kommer från Iran och Afganistan och fördes in i Europa på 1500-talet.
Under medeltiden förändrades synen på katten. Inom den kristna kyrkan började man tro att katter hade samröre med djävulen. Många katter brändes och torterades under denna tid.
Först på 1700-talet, under upplysningstiden, började avskyn mot katter att försvinna. Man upptäckte att katten var användbar som råttfångare i hushållet.
Under 1800-talet blev katter mycket vanliga och i mitten av århundradet påbörjades aveln av katter och de första raskatterna uppstod. De första kattutställningarna kom också vid denna tid.
Idag finns ungefär 40 kattraser som är godkända av FIFe (Fédération Internationale Féline). De vanligaste kattraserna i Sverige är, förutom huskatten, Norsk skogskatt, Perser, Helig Birma, Ragdoll och Maine Coon. Beräkningar visar att det nu finns 1,2 miljoner katter i Sverige, men eftersom katter inte behöver registreras kan man inte veta helt säkert hur många katter det finns. Antalet hundar i Sverige är 800 000 och alltså är katten mycket populärare än hunden som husdjur i vårt land.